Artrose en Oefentherapie Mensendieck

Ingeborg Gerritsen
  1. /
  2. Berichten
  3. /
  4. Nieuws
  5. /
  6. Artrose en Oefentherapie Mensendieck

 

Artrose en oefentherapie Mensendieck

Bukken, tillen, zitten, lopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk stil bij staat. Tenzij er klachten ontstaan. Je hebt last van stijfheid, moeite met lopen. Dan blijkt het artrose te zijn. Een oefentherapeut Mensendieck is deskundige op het gebied van houding en bewegen. En is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening, zoals artrose.

Wat is artrose

Artrose of gewrichtsslijtage is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen in de gewrichten gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner en zachter. Dit leidt tot vervorming van het bot. Er vormen zich knobbels aan de rand van het bot. Deze knobbels geven beperkingen van de beweeglijkheid van het gewricht. Ook zenuwen kunnen bekneld raken, dit kan pijn, krachtverlies en gevoelsstoornissen geven.

Artrose kan in alle gewrichten optreden. Het komt vaker voor in de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en de grote teen. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose.

 

Klachten

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden . Maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. De pijn bij artrose ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral in de ochtend op. Bij bewegen en belasten van het gewricht is er pijn.  Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen.Artrose en bewegen

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging. Op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen. Als je regelmatig beweegt worden ook de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker. Waardoor de schokken beter worden opgevangen. Bovendien kun je meer zelfvertrouwen krijgen. Goede bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in het water.

Wat leer je bij Mensendiekgroep Zaanstreek?

Je leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid omgaan. Wat hoort bij artrose. Wij begeleiden je in het vinden van een evenwicht tussen wat je doet (belasting) en wat je lichaam aankan (belastbaarheid). Je leert optimaal gebruik te maken van je eigen mogelijkheden, zodat je ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling.

Behandeling volgens het artrosenetwerk

Het is van groot belang dat je bij artrose blijft bewegen en dat je probeert je activiteiten gaandeweg weer op te bouwen. Wij kunnen je daarin begeleiden en ondersteunen binnen je eigen grenzen. Waar nodig zoeken we samen met jou actief naar oplossingen.

De behandeling bij artrose  is breed en bestaat uit praktische oefeningen en voorlichting / advies: 

  • Dagelijks functioneren en de dagelijkse bewegingen staan centraal.
  • Het opvoeren van het niveau van oefeningen van licht naar zwaar. Dit heeft geen verslechtering van de artrose tot gevolg, maar verbetert wel de mogelijkheden.
  • Je niet laten leiden door de pijn.  Als je minder gaat bewegen, dan kunnen de verschijnselen van artrose juist verergeren.
  • Extra begeleiding aangezien de behandeling op een gegeven moment stopt, maar de aandoening artrose chronisch is. Een persoonlijk oefenschrift of inlogpagina op de website kan de patiënt hierbij behulpzaam zijn

Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van onze praktijken. Bij al onze praktijken kun je terecht voor de behandeling van Artrose  lna MolenaarMarlijn Vleeming en Ina en Ingeborg Gerritsen zijn aangesloten bij het Artrose Netwerk (druk op de naam en zie de website). Je kunt ons ook een vraag onder aan het blog stellen.

Ingeborg Gerritsen

 

Bronnen:

Artrose Netwerk, Informatie patiënten. www.artrose-netwerk.nl

VvOCM, flyer Artrose en oefentherapie Cesar/Mensendieck. www.oefentherapeut.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons via:

0299 - 64 98 22vraag@mensendieckdepurmer.nl
VoorwaardenPrivacyverklaring
Copyright © 2021 Mensendieck de Purmer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram