Bekkenpijn rond de zwangerschap, 8 beantwoordde vragen

Marlijn Vleeming
  1. /
  2. Berichten
  3. /
  4. Nieuws
  5. /
  6. Bekkenpijn rond de zwangerschap,...

Bekkenpijn, daar hebben de oefentherapeuten van Mensendieck Zaanstreekgroep jarenlange ervaring mee; ook hebben ze er scholing in gedaan. Bekkenpijn rond de zwangerschap komt vrij veel voor en met oefentherapie Mensendieck kun je er zeker wat aan doen! Hieronder hebben we enkele veelgestelde vragen van patiënten beantwoord:

1 Waarom heb ik last van bekkenpijn?

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, o.a. door hormonen. Je bekken bestaat uit verschillende botten, het schaambeen, heiligbeen en twee bekkenhelften die met gewrichten verbonden zijn. Om deze gewrichten zitten banden om het bekken stevig te houden. Onder invloed van hormonen wordt de beweeglijkheid in de gewichten groter, zodat de baby straks makkelijker geboren kan worden. Dit is dus in feite heel nuttig. Het wordt een probleem als de spieren en weefsels eromheen moeite hebben met het opvangen van de krachten die nu op het bekken staan. Je kunt pijn krijgen rond je lage rug, stuit, liezen, schaambeen, bil en eventueel ook benen. De pijn kan erger worden door ongunstige belastingen en onvoldoende rust nemen.

2 Ik heb zo’n last met omdraaien in bed, en uit bed komen. Wat is hier aan te doen?

Als je omdraait in bed, probeer dan je schouders in een rechte lijn te houden met je bekken. Je draait dus niet met je rug ten opzichte van je bekken, dit zorgt ervoor dat er de minste druk op het bekken komt. Je rolt als het ware als een boomstam om. Zet 1 been gebogen en de kant waar je naar toe draait, daarvan is je been gestrekt. Zet af met je voet en bil en trek eventueel wat met je arm die je meedraait naar de kant waar je naartoe draait.
Bij opstaan ga je eerst op je zij liggen en dan pas kom je omhoog. Je rechte buikspieren hebben onvoldoende kracht nu in je zwangerschap om via je rug omhoog te komen.

3 Hoe kan ik het beste staan?

Bij staan is het belangrijk dat je je gewicht goed verdeelt over twee benen. Als je gewicht meer op 1 been is komt alle druk op 1 bekkenhelft te staan, daar kun je last van krijgen. Verder is het vanaf de zijkant gezien, belangrijk dat je je lichaamsgewicht goed boven je hielen zet. Je tenen moet je ontspannen kunnen wiebelen. Als je teveel op je voorvoeten staat, is het zwaartepunt van je lichaam niet goed opgebouwd en ga je in je rug hangen. Verder is het heel belangrijk dat je niet te lang staat, probeer af te wisselen met zitten en lopen. Als oefening kun je heen en weer bewegen, je zet af met je hiel en brengt je gewicht van het ene naar het andere been. Let erop dat je niet door je heup heen zakt.

4 Ik heb zittend werk, na een uur krijg ik last, wat kan ik hier aan doen?

Probeer je beide voeten op de grond te zetten. Met je benen over elkaar zitten is asymmetrisch en dan belast je 1 kant van je bekken meer. Verder is het belangrijk dat je je knieën op heupbreedte zet; nooit tegen elkaar aan. Als je teveel de spieren aan de binnenkant van je benen aanspant, belast je je bekken op een ongunstige manier. Verder geldt ook hier dat veel afwisselen met je houding goed is.

5 Ik loop zo moeilijk, kun je me helpen?

Wat je kunt doen bij het lopen is je knieën goed optillen. Hierdoor ga je minder waggelen en belast je je bekken op een gunstige manier. Verder is het, zeker als je hoogzwanger bent, belangrijk dat je luistert naar je lichaam en niet te lang doorloopt als je pijn hebt. Op de praktijk kunnen we je nog meer helpen om je looppatroon te verbeteren. https://www.mensendieckgroepzaanstreek.nl/contact

6 Welke oefeningen kan ik doen?

Als je met bekkenpijn bij een van de oefentherapeuten van Mensendieckgroep Zaanstreek komt, kunnen we oefeningen geven die precies op jouw situatie zijn aangepast.

  • Een oefening die meestal prettig is, is in ruglig, met beide benen gebogen. Breng 1 knie naar je buik, pak de knie vast en maak dan vanuit je armen cirkels met dit been, 5 keer linksom en 5 keer rechtsom. Dit verbetert de doorbloeding rond je bil, lies en SI-gewricht (het gewricht waarmee je bekkenhelft vastzit aan je heiligbeen). Hetzelfde doe je met je andere been. Deze oefening is lastig als je buik al erg groot is!
  • Dan kun je in handkniestand (kruiphouding) een bolle en een holle rug maken. Dit is ook een goede oefening voor de rug en het bekken, o.a. om de doorbloeding in de weefsels en spieren te verbeteren.
  • Ga op je rug met je voeten tegen elkaar aan liggen en spreid je benen. Leg evt. kussens onder je benen en probeer zo een paar minuten te liggen.  Dit ontspant de binnenzijde van de benen, die dan minder aan het bekken zullen trekken.
7 Kan ik een bekkenband dragen?

We raden een bekkenband aan als twee onderzoeken die we doen positief zijn. Dit duidt er dan op dat je een bekkenband kunt dragen. Hiervoor moet je naar de praktijk komen. Overigens mag je de bekkenband nooit de hele dag dragen, anders worden je spieren erg slap. Zittend en 's nachts draag je de band ook niet. De nadruk in de therapie ligt m.n. op het gunstiger gaan bewegen, waarbij de bekkenband  een hulpmiddel kan zijn.

8 Gaat de pijn weer weg als ik bevallen ben?

In veel gevallen wel, omdat het gewicht van je baby niet meer op je bekken drukt. Je kunt helaas ook klachten blijven houden. Het is erg belangrijk dat je oefent na de bevalling om de spieren rond je bekken weer sterk te maken. Je begint dan altijd met bekkenbodemspieren te versterken. Dit zijn de spieren rond je vagina, anus en plasbuis en dan ook nog twee lagen hoger in je bekken. In de zwangerschap draag je met de bovenste twee lagen je kind, dus deze spieren hebben een hoop te verduren gehad. We kunnen je in de praktijk verder uitleggen hoe je deze spieren precies moet trainen.

Uit bovenstaande blijkt dat een gunstige houding belangrijk is bij bekkenpijn; evenals de juiste oefeningen doen en zorgen voor voldoende afwisseling in beweging en voldoende rust nemen.  Wij kunnen je hier goed bij helpen.

Marlijn Vleeming, oefentherapeut Mensendieck.

Maak een afspraak bij een van onze therapeuten :

https://www.mensendieckgroepzaanstreek.nl/contact

Heb je vragen en of opmerkingen , geef dan gerust je commentaar hieronder. We geven je graag antwoord.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons via:

0299 - 64 98 22vraag@mensendieckdepurmer.nl
VoorwaardenPrivacyverklaring
Copyright © 2021 Mensendieck de Purmer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram